Se incarca...

Variola maimutei: simptome, tratament si modul de transmitere

Publicat pe 15 August 2024

Variola maimutei: simptome, tratament si modul de transmitere - Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat pe 14 august 2024 starea de urgenta internationala in urma unei epidemii de variola maimutei, o boala infectioasa zoonotica cauzata de virusul MPXV. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest virus se poate transmite de la animale la oameni, dar si intre persoane, inclusiv prin contactul cu obiecte contaminate, mai ales in cazul in care exista rani deschise.

Perioada de incubatie a virusului variaza intre 5 si 21 de zile. Boala debuteaza cu o faza prodromala, care dureaza intre 0 si 5 zile si se manifesta prin simptome precum febra, dureri intense de cap, inflamatia ganglionilor limfatici, dureri musculare si o stare generala de slabiciune. La 1-3 zile dupa aparitia febrei, se dezvolta o eruptie cutanata, care de obicei incepe pe fata si se extinde pe intregul corp, inclusiv pe extremitati si, in unele cazuri, pe mucoasele orale, organele genitale si conjunctive.

Virusul MPXV

Variola maimutei este o infectie virala asemanatoare variolei umane, care a fost eradicata. Virusul a fost identificat pentru prima data in 1970 in satele din Africa Centrala si de Vest, iar de atunci a continuat sa fie o problema de sanatate publica, in special in aceste regiuni endemice.

Boala Mpox

In noiembrie 2022, OMS a decis redenumirea bolii din "monkeypox" in "Mpox" pentru a reduce stigmatizarea asociata cu denumirea anterioara.

Transmiterea virusului

In tarile din Africa Centrala si de Vest, variola maimutei se transmite adesea de la animale la oameni, in special in timpul activitatilor de vanatoare sau manipulare a animalelor. Totusi, virusul se poate raspandi si de la persoana la persoana prin contact prelungit si apropiat cu o persoana infectata. Contactul poate fi fata in fata, piele la piele, gura la gura sau gura la piele, iar activitati precum vorbitul sau cantatul in apropierea unei persoane infectate pot genera picaturi sau aerosoli care faciliteaza transmiterea. De asemenea, virusul poate fi transmis prin intermediul obiectelor contaminate, daca persoana care le atinge are rani deschise sau exista contact cu mucoasele ochilor, nasului si gurii.

Simptomele variolei maimutei

Variola maimutei dureaza in general intre 2 si 4 saptamani. Printre simptome se numara febra, dureri intense de cap, inflamatia ganglionilor limfatici si o eruptie cutanata ce evolueaza in mai multe faze: macule, papule, vezicule, pustule si, in final, cruste. Aceasta eruptie incepe de obicei pe fata si se extinde pe intregul corp.

Diferentele in epidemia din 2022

In timpul epidemiei din 2022, s-au observat modificari ale perioadei de incubatie si simptome clinice atipice. In aproape jumatate din cazuri, nu au fost prezente simptome prodromale, iar leziunile au aparut initial in zona genitala, fara alte simptome sistemice. Unele cazuri au prezentat doar o singura leziune sau au fost complet asimptomatice. Au fost raportate si complicatii in zonele genitale, perianale si orale.

Ce trebuie facut in caz de suspiciune de contagiu

Daca se suspecteaza un caz de variola maimutei, este esentiala colectarea si transportul in siguranta al probelor biologice catre un laborator de referinta, conform cerintelor de siguranta.

Tratamente si vaccin

Majoritatea pacientilor se recupereaza fara tratament specific, dar in cazuri severe sau pentru persoanele imunodeprimate se poate administra antiviralul tecovirimat (TPOXX). Un vaccin, MVA-BN, este disponibil in Europa din 2013 sub denumirea comerciala de Imvanex, oferind o protectie eficienta impotriva bolii, mai ales dupa administrarea a doua doze. Vaccinul poate fi utilizat si la persoanele imunodeprimate, insa raspunsul imunitar ar putea fi redus. Vaccinarea in timpul sarcinii sau alaptarii este recomandata doar in cazurile in care beneficiile depasesc riscurile.

Vezi si: Poluarea atmosferica si impactul asupra creierului copiilor.

Cautari asemanatoare: Variola maimutei: simptome, tratament si modul de transmitere.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️