Se incarca...

Tari din Europa fara aeroport

Publicat pe 18 Februarie 2024

Tari din Europa fara aeroport - Stiati ca exista tari in Europa care nu au aeroport? Probabil ca nu, pentru ca sunt foarte putine si nu prea apar in stiri. Dar care sunt aceste tari si de ce nu au nevoie de aeroporturi?

In acest articol, vom vorbi despre cele 5 tari europene care nu au niciun aeroport pe teritoriul lor: Andorra, Liechtenstein, Monaco, Vatican si San Marino. Vom afla cum se deplaseaza locuitorii si turistii acestor tari, ce avantaje si dezavantaje au lipsa aeroporturilor si cum arata viitorul transportului aerian in Europa.

1. Andorra

Andorra este o tara mica, situata in Pirinei, intre Franta si Spania. Are o suprafata de doar 468 km2 si o populatie de aproximativ 80.000 de locuitori. Andorra nu are aeroport pentru ca nu are spatiu suficient pentru a construi unul din cauza reliefului muntos, dar nici nu are nevoie, pentru ca este foarte aproape de doua aeroporturi mari: Barcelona si Toulouse. Locuitorii si turistii pot ajunge in Andorra cu masina, autobuz sau taxi, in aproximativ doua ore de la aeroport. Andorra este o destinatie populara pentru iubitorii de schi, natura si cumparaturi. Andorra are un regim fiscal foarte avantajos, cu taxe reduse sau inexistente pentru multe produse si servicii. Andorra este, de asemenea, una dintre cele mai vechi tari din lume, cu o istorie care dateaza din secolul al VIII-lea. Andorra este o tara fascinanta, care merita vizitata macar o data in viata.

2. Liechtenstein

Liechtenstein este o alta tara mica, situata in Alpi, intre Elvetia si Austria. Are o suprafata de doar 160 km2 si o populatie de aproximativ 39.000 de locuitori. Liechtenstein nu are aeroport pentru ca nu are nevoie, pentru ca este foarte aproape de trei aeroporturi: Zurich, Basel si Friedrichshafen. Locuitorii si turistii pot ajunge in Liechtenstein cu trenul, autobuzul sau masina, in mai putin de o ora de la aeroport. Liechtenstein este o destinatie cunoscuta pentru castelul Vaduz, muzeul de arta moderna si sistemul sau bancar.

3. Monaco

Monaco este cea mai mica tara din Europa, situata pe coasta Mediteranei, la granita cu Franta. Are o suprafata de doar 2 km2 si o populatie de aproximativ 36.000 de locuitori. Monaco nu are aeroport pentru ca nu are loc sa construiasca unul, dar nici nu are nevoie, pentru ca este foarte aproape de aeroportul Nice. Locuitorii si turistii pot ajunge in Monaco cu trenul, autobuzul sau elicopterul, in mai putin de o jumatate de ora de la aeroport. Monaco este o destinatie faimoasa pentru cazinoul Monte Carlo, circuitul de Formula 1 si familia regala.

4. San Marino

San Marino este cea mai veche republica din lume, situata pe un deal in centrul Italiei. Are o suprafata de doar 61 km2 si o populatie de aproximativ 34.000 de locuitori. San Marino nu are aeroport pentru ca nu are nevoie, pentru ca este foarte aproape de doua aeroporturi: Rimini si Bologna. Locuitorii si turistii pot ajunge in San Marino cu masina, autobuzul sau trenul, in mai putin de o ora de la aeroport. San Marino este o destinatie istorica pentru cetatea sa medievala, muzeul torturii si moneda sa proprie.

5. Vatican

Vatican este cel mai mic stat din lume, cu o suprafata de doar 0,44 km2 si o populatie de aproximativ 800 de persoane. Vaticanul este un stat suveran situat Ón inima Romei, fiind recunoscut ca sediul Bisericii Catolice. Nu are nevoie de un aeroport, pentru ca nu are nici armata, nici servicii secrete, nici diplomati. Este un stat pur spiritual, care se ocupa de problemele religioase si morale ale lumii.

De fapt, Vaticanul nu are nici macar spatiu suficient pentru a construi un aeroport. Ar trebui sa distruga o parte din cladirile istorice si monumentele pe care le gazduieste, cum ar fi Bazilica Sfantul Petru, Capela Sixtina sau Muzeul Vatican. Asta ar fi o pierdere enorma pentru patrimoniul cultural si artistic al umanitatii. Vaticanul este una dintre putinele tari Ón care accesul este aproape exclusiv pe jos. Acestea fiind spuse, intrarea este libera, pana la un punct, dat fiind interesul sau ca destinatie turistica.

Asadar, daca vreti sa vizitati Vaticanul, nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti gasi un zbor direct. Puteti lua un avion pana la Roma si apoi un autobuz sau un tren pana la Vatican. Merita sa vedeti acest loc unic si plin de istorie si spiritualitate.

In concluzie, exista tari in Europa care nu au aeroport, fie din cauza conditiilor geografice, fie din cauza optiunilor politice sau economice. Aceste tari se bazeaza pe alte mijloace de transport pentru a se conecta cu restul lumii, cum ar fi masinile, autobuzele, trenurile sau elicopterele. Astfel, ele isi pastreaza unicitatea si identitatea lor culturala.

In viitor, poate ca aceste tari vor avea acces la noi forme de transport aerian, cum ar fi avioanele electrice sau dronele pasagere. Pana atunci, ele raman niste exemple unice si interesante de tari fara aeroporturi.

Cautari asemanatoare: tari din europa fara aeroport.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️