Se incarca...

Rasa de porci Marele Alb

Publicat pe 28 Iunie 2024

Rasa de porci Marele Alb - Rasa de porci Marele Alb (Large White) - Marele Alb este recunoscut ca fiind una dintre cele mai populare rase de porci. Care sunt trasaturile distinctive ale porcilor Marele Alb, cum ar trebui sa fie ingrijiti si alimentati, ce ritm de crestere au purceii si cati purcei produce o femela Marele Alb. Marele Alb este o rasa de porci destinata productiei de carne, cu performante excelente atat in ceea ce priveste productia, cat si reproductia. Suinele din rasa Marele Alb sunt potrivite atat pentru cresterea intensiva in ferme, cat si pentru cresterea traditionala, valorificand eficient atat furajele concentrate, cat si cele verzi si suculente.

Provenienta rasa de porci Marele Alb

Rasa de porci Marele Alb a luat nastere in Anglia, fiind rezultatul unor incrucisari intre rasele locale si rasele Micul alb, Essex, Chinezesc cu masca si Nero Casertano. Primii reprezentanti ai rasei Marele Alb au fost expusi in 1851, la targul din Windsor, de catre crescatorul Joseph Tuley. Noua rasa a fost prezentata in expozitie sub denumirea de Marele York sau Yorkul Mare. Denumirea de Marele Alb sau Large White a fost atribuita acestor porci in 1868, odata cu stabilirea standardului rasei. In procesul de formare a acestei rase s-au folosit metode de incrucisare, selectie si chiar consangvinizare.

Marele Alb in Romania

Difuzarea porcilor Marele Alb a avut loc rapid datorita caracteristicilor rasei care s-a adaptat cu succes in diverse conditii, avand o eficienta ridicata. In plus, Marele Alb a avut un rol important in formarea multor rase din diferite tari, cum ar fi: Landrace in Danemarca, Edelschwein in Germania, Chester-White in America, Alb ucrainian in Ucraina etc, si a stat la baza diverselor scheme de incrucisare pentru producerea de metisi industriali sau hibrizi. Porcii din rasa Marele Alb au sosit in Romania in mai multe faze. Este o rasa de porci adusa din strainatate. Primii porci Marele Alb au fost adusi in Romania la o expozitie agricola din Iasi, in 1865, sub numele de Yorkul mare.

Incepand cu anul 1958, in tara noastra, rasa a fost supusa unor incrucisari cu rasa Landrace cu scopul de a imbunatati precocitatea, ceea ce a dus in final la impurificarea rasei, necesitand noi importuri de reproducatori din Anglia, in anul 1963. In momentul de fata, Marele Alb este o rasa extrem de raspandita in Romania, reprezentand aproape jumatate din totalul porcilor de rasa pura.

Caracteristici rasa de porci Marele Alb

Rasa de porci Marele Alb prezinta o serie de particularitati care o fac distincta. Aspectul porcilor Marele Alb este marcat de robustete, iar exemplarele au blana si pielea de culoare alba. Dimensiunea suinelor este impresionanta, cu o masa corporala considerabila, deci cu o greutate semnificativa. Inaltimea la greaban, la animalele mature, variaza intre 85-90 cm, iar greutatea corporala intre 200-240 kg, putand atinge insa pana la 400 de kilograme, sau chiar mai mult.

Capul este de dimensiuni adecvate, cu un profil usor curbat, iar urechile sunt de marime medie, orientate in fata si usor lateral. Corpul porcilor Marele Alb este lung, larg si profund, iar spinarea, salele si crupa sunt lungi, largi si bine acoperite de muschi. La capatul cozii, se formeaza un smoc care este mai vizibil la exemplarele de rasa pura. Linia superioara a acestor suine este dreapta, sau usor coborata la femele dupa numeroase gestatii. Suncile din spate sunt bine dezvoltate, iar membrele sunt robuste si fara defecte de aplomb. Membrele sunt puternice, avand o structura osoasa solida.

Cresterea porcilor Marele Alb

Ingrijirea porcilor de rasa Marele Alb nu reprezinta o provocare nici macar pentru crescatorii mai putin experimentati. Porcii necesita adaposturi ample, proportionale cu numarul de animale si cu greutatea acestora. Marele Alb este un porc care necesita constant o sursa de apa proaspata, astfel ca zilnic, cel putin o data, apa din adapost trebuie inlocuita, iar recipientul din care bea trebuie sa fie mentinut curat. Alimentatia porcilor Marele Alb poate fi realizata cu legume, fructe sau cereale. Se pot utiliza cu succes si plante furajere, dar si furaje verzi, suculente. Se sugereaza includerea in dieta porcilor a zerului, a fainii de oase de peste. Sarea contribuie la mentinerea unui echilibru mineral.

Greutate porc Marele Alb

Masa corporala a porcilor din rasa Marele Alb este mai mare comparativ cu alte rase. In conditii normale de reproductie, femela poate atinge o greutate de 250-300 kg si o inaltime la greban de 80 cm, in timp ce masculul poate ajunge la o greutate de 350 kg, cu o inaltime la greban de 85 cm si o grosime medie a stratului de slanina de 2 cm. Exista porci din rasa Marele Alb care pot atinge greutatea de 400 de kilograme, sau chiar mai mult.

Cati purcei fata o femela Marele Alb

Prolificitatea rasei este remarcabila. In medie, se obtin 10-12 pui la o nastere. Este una dintre rasele cele mai precoce, la varsta de 7-8 luni, femelele ating greutatea de 110-120 kg, putand fi folosite pentru reproductie. Informatiile mai precise indica o prolificitate de 11 pui cu o greutate medie la nastere de 1,250 kg. In tara noastra, prolificitatea medie la mai multe ferme de selectie din cadrul a 12 ISCIP-uri a fost de 10,65 pui, dintre care 9,57 viabili. in cazuri mai putin obisnuite, femelele de Marele Alb pot naste 15-20 de pui. Fecunditatea femelelor de Marele Alb este buna, intre 85-90%, iar capacitatea de alaptare este foarte buna, intre 40-50 kg, cu o medie de 42,5 kg in unitatile incluse in controlul oficial de productie.

Femelele de Marele Alb sunt mame bune, ducand pana la intarcare 9,3 pui, cu o greutate medie de 4,56 kg (la varsta de 35 de zile). Precocitatea este de asemenea foarte buna; tineretul de prasila atinge greutatea corporala adecvata pentru reproductie (110-120 kg) la varsta de 8-9 luni. La aceeasi varsta, sau mai devreme, animalele pot fi valorificate pentru sacrificare (la 105-111 kg).

Performantele de crestere la rasa Marele Alb

Purceii in proces de ingrasare pot atinge un spor mediu zilnic de aproximativ 623 grame/zi, cu o grosime medie a stratului de slanina dorsal de 2 cm. Consumul specific de furaj pe perioada de ingrasare este de aproximativ 3 UN/kg spor. In perioada de evaluare (91-182 zile), tineretul atinge un spor mediu zilnic cuprins intre 620-660 g, cu un consum specific de concentrate situat intre 2,9-3,2 kg.

Eficienta de carne la carcasa de porc Marele Alb

Eficienta de sacrificare la porcii Marele Alb este excelenta, de obicei in jurul valorii de 70%. Porcii din rasa Marele Alb ajung la greutatea de 100 de kilograme la varsta de 180 de zile. Ponderea carnii in carcasa, la indivizii sacrificati la varsta de 182 de zile, este de 70% (inclusiv oasele). In mod obisnuit, la porcii Marele Alb, grosimea stratului de slanina este de 2530 mm, lungimea carcasei 93cm, iar greutatea jambonului de 10kg.

Sisteme de ingrijire a porcilor Marele Alb

Rasa este foarte adaptabila atat la cresterea in sistem intensiv, de tip ferma, cat si in sistem traditional, valorificand eficient atat furajele concentrate, cat si cele verzi si suculente.

Alimentatia porcilor Marele Alb

Alimentatia porcilor din rasa Marele Alb nu reprezinta o provocare pentru crescatori, deoarece aceste suine sunt omnivore si pot fi hranite chiar si pe pasune. Dieta porcilor poate fi bazata pe cereale - In special porumb, dar si pe sroturi sau uruiala. Marele Alb utilizeaza eficient si lucerna, frunzele de varza sau legume precum sfecla, cartofii, topinamburul, morcovii, napul sau dovlecii. Ratia porcilor Marele Alb poate fi completata cu zer de lapte, dar si cu furaje speciale si cu premixuri care contin vitaminele si mineralele necesare suinelor in diferitele lor etape de crestere. Pentru un echilibru mineral, un porc are nevoie de 20-30 de grame de sare pe zi. Sarea nu trebuie sa fie iodata. Porcii Marele Alb necesita o sursa constanta de apa curata, care trebuie inlocuita cel putin o data pe zi. In timpul iernii, asigurati-va ca sursa de apa nu ingheata.

Cerinte de crestere pentru rasa de porci Marele Alb

Cerintele de crestere pentru rasa Marele Alb trebuie sa ia in considerare numarul de animale, varsta si greutatea acestora. Fiecare porc ar trebui sa aiba la dispozitie un spatiu de cel putin 3 metri patrati. Scroafele gestante necesita un spatiu mai generos 4 metri patrati, iar dupa nastere, ele ar trebui separate impreuna cu puii lor intr-un spatiu de cel putin 6 metri patrati. Adapostul porcilor trebuie sa ii protejeze de frig iarna, sa nu fie expus la curenti de aer si sa beneficieze de lumina de preferat naturala, minim 8 ore pe zi. In timpul verii, daca sunt lasate pe pasune, animalele trebuie sa aiba acces la umbra pentru a nu fi expuse direct la razele solare, care le pot provoca arsuri la nivelul pielii.

Avantaje si dezavantaje rasa de porci Marele Alb

Porcii din rasa Marele Alb ofera o serie de beneficii care ii fac atractivi pentru crescatori. Aceste suine, specializate pentru productia de carne, au un randament excelent al carcasei si sunt usor de gasit pe piata din Romania. Porcii Marele Alb pot fi crescuti cu succes atat in sistem industrial, cat si in sistem gospodaresc. Marele Alb este o rasa care se adapteaza foarte bine la incrucisari cu alte rase performante. Porcii Marele Alb sunt rezistenti, nu prezinta sensibilitati la boli si acumuleaza usor in greutate, valorificand eficient hrana ce li se ofera. Fiind omnivori, porcii pot fi hraniti atat cu cereale, cat si cu legume sau plante furajere.

Dezavantajele rasei de porci Marele Alb nu sunt semnificative. Animalele manifesta o anumita sensibilitate la temperaturile extreme nu pot sta in soare din cauza pigmentului deschis si a parului scurt si rar, iar iarna au nevoie de protectie impotriva gerului. Un dezavantaj al cresterii porcilor Marele Alb este stratul mai gros de grasime pe care aceste suine tind sa il acumuleze. Animalele au nevoie de miscare, iar daca sunt tinute doar in adapost, au tendinta sa se ingrase rapid si sa devina obeze.

Vezi si: Cum sa reduci deseurile in bucatarie.

Cautari asemanatoare: Rasa de porci Marele Alb.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️