Se incarca...
Pandemia si lockdown-ul au accelerat imbatranirea creierului adolescentilor
Publicat pe 11 Septembrie 2024
Pandemia si lockdown-ul au accelerat imbatranirea creierului adolescentilor - Lockdown-urile impuse in timpul pandemiei de Covid-19 au avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii cerebrale a adolescentilor, accelerand imbatranirea creierului. Un studiu realizat de expertii de la Universitatea din Washington, publicat in prestigioasa revista „Proceedings of the National Academy of Sciences” (Pnas), a evidentiat aceste efecte neasteptate. Cercetarea a fost finantata de Bezos Family Foundation, organizatie fondata de parintii fostului director general al Amazon.
Accelerarea maturarii cerebrale
Conform studiului, izolarea sociala impusa de masurile de carantina a accelerat procesul de maturare a creierului in randul adolescentilor. Cercetatorii au constatat o imbatranire cerebrala mai rapida, cu o diferenta medie de 4,2 ani la fete si 1,4 ani la baieti. Aceste modificari ar putea avea implicatii pe termen lung asupra sanatatii mintale si comportamentului tinerilor.
Impactul psihologic si social
„Pandemia de Covid-19 a fost mai mult decat o criza sanitara; a provocat schimbari profunde in vietile noastre, in special pentru adolescenti”, a explicat Patricia Kuhl, co-directoare a Institutului pentru invatare si stiinte Cognitive de la Universitatea din Washington si autoarea principala a studiului. Cercetatorii au plecat de la premisa ca intreruperea brusca a rutinelor zilnice si a interactiunilor sociale a avut un efect negativ asupra sanatatii mintale a adolescentilor, observand o crestere semnificativa a nivelurilor de anxietate, depresie si stres, in special in randul fetelor.
Un studiu de lunga durata
Cercetarea a inceput in 2018 si a inclus 160 de tineri cu varste intre 9 si 17 ani, scopul initial fiind evaluarea modificarilor naturale care apar in structura creierului in timpul adolescentei. Pandemia a intrerupt acest proces, fortand o reevaluare in 2021, cu un focus suplimentar pe efectele lockdown-ului asupra creierului. 80% dintre participanti au revenit pentru testele suplimentare, iar rezultatele au fost surprinzatoare.
Modificarile structurale ale cortexului cerebral
Cercetatorii au observat o subtiere accentuata a cortexului cerebral, stratul exterior de tesut care reflecta nivelul de maturare al creierului. In general, un cortex mai subtire este asociat cu un creier mai „imbatranit”. Acest fenomen a fost observat la toti participantii, insa subtierea a fost mult mai pronuntata la fete, afectand toate regiunile creierului. La baieti, schimbarile au fost concentrate mai ales in cortexul vizual.
Stresul si sanatatea mintala
Este bine cunoscut faptul ca stresul cronic contribuie la subtierea cortexului cerebral, iar acest proces este asociat cu un risc mai mare de aparitie a tulburarilor neuropsihiatrice, cum ar fi anxietatea si depresia. „Cortexul cerebral se subtiaza in mod natural odata cu inaintarea in varsta, insa acest proces a fost accelerat de izolarea impusa in timpul pandemiei, cu efecte mai puternice asupra fetelor”, au subliniat autorii studiului.
Diferentele dintre baieti si fete
O posibila explicatie pentru impactul mai mare asupra fetelor ar putea fi legata de importanta relatiilor sociale in aceasta perioada a vietii. Fetele tind sa-si formeze conexiuni sociale mai puternice si sa aiba nevoie de interactiuni frecvente cu prietenii pentru a-si gestiona emotiile si experientele zilnice, in timp ce baietii prefera activitatile fizice ca modalitate de socializare. Aceasta diferenta ar putea explica sensibilitatea mai mare a fetelor la izolarea sociala.
Fragilitatea creierului adolescentilor
Cercetatorii subliniaza ca efectele pe termen lung ale acestor modificari cerebrale nu sunt inca pe deplin intelese, dar sunt necesare investigatii suplimentare pentru a evalua impactul asupra functionalitatii cognitive si a sanatatii mintale. „Pandemia a fost un test pentru fragilitatea creierului adolescentilor. Cercetarea noastra deschide noi intrebari cu privire la implicatiile imbatranirii accelerate a creierului”, a concluzionat Kuhl.
Vezi si: Variola maimutei: simptome, tratament si modul de transmitere.
Cautari asemanatoare: Pandemia si lockdown-ul au accelerat imbatranirea creierului adolescentilor.
© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.