Se incarca...

Jocurile video: Aliatul surprinzator pentru sanatatea mentala

Publicat pe 21 August 2024

Jocurile video: Aliatul surprinzator pentru sanatatea mentala – concluziile unui studiu. Un nou studiu realizat de Universitatea Nihon din Tokyo, publicat in prestigioasa revista Nature Human Behaviour, sugereaza ca jocurile video pot aduce beneficii sanatatii mentale, dar cu o conditie importanta: timpul petrecut in fata consolei trebuie sa fie moderat, de preferat sub trei ore pe zi.

Studiul contrazice perceptia generala conform careia jocurile video sunt daunatoare, in special pentru copii. De-a lungul timpului, acestea au fost criticate pentru impactul negativ asupra dezvoltarii si socializarii, pentru potentialul de a promova comportamente violente si pentru riscul de dependenta. In acest sens, chiar si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut tulburarea de jocuri video ca o afectiune de sanatate mintala, caracterizata prin pierderea controlului asupra timpului petrecut jucandu-le.

Cu toate acestea, noua cercetare, care a implicat un esantion de peste 97.000 de persoane, dezvaluie un aspect surprinzator: detinerea unei console de jocuri si jocul moderat pot imbunatati bunastarea mentala. Studiul a fost realizat in contextul unui deficit de console in Japonia, intre 2020 si 2022, cand retailerii au organizat loterii pentru a distribui PlayStation 5 sau Nintendo Switch rezidentilor cu varste cuprinse intre 10 si 69 de ani.

Descoperirile cheie ale cercetarii

Cercetatorii de la Universitatea Nihon au descoperit ca detinerea unei console de jocuri, precum si timpul moderat petrecut in fata ecranului, pot contribui la cresterea satisfactiei in viata si la reducerea stresului psihologic. Totusi, beneficiile se diminueaza atunci cand jocurile depasesc pragul de trei ore pe zi.

Un aspect semnificativ subliniat in cadrul studiului este faptul ca rezultatele ar putea fi influentate de perioada pandemiei COVID-19, cand colectarea datelor a avut loc. Cu toate acestea, cercetatorii considera ca studiul lor subliniaza complexitatea efectelor pe care timpul petrecut in fata ecranului le poate avea asupra sanatatii mentale.

"Prin intermediul unei abordari experimentale naturale, am demonstrat ca castigarea unei console de jocuri prin loterie a avut un impact pozitiv asupra bunastarii mentale a persoanelor din Japonia cu varste cuprinse intre 10 si 69 de ani", au explicat autorii studiului. De asemenea, acestia au mentionat ca exista corelatii pozitive intre utilizarea jocurilor video si satisfactia in viata, o concluzie care contrazice opiniile negative pe care multe persoane le au despre jocuri.

Pete Etchells, profesor de psihologie si comunicare stiintifica la Universitatea Bath Spa, a comentat rezultatele: "Cercetarile arata o relatie pozitiva intre detinerea unei console de jocuri si bunastarea mentala. Este interesant de observat ca Nintendo Switch a fost asociata cu rezultate mai bune in randul tinerilor si al femeilor, in timp ce PlayStation 5 a adus beneficii mai pronuntate pentru barbati si adulti fara copii."

Mike Cook, profesor de informatica la King's College din Londra, a adaugat: "Aceasta cercetare este valoroasa pentru intelegerea beneficiilor aduse de jocurile video, mai ales in contextul in care acestea se confrunta cu o problema de imagine la nivel global. Jocurile video nu sunt doar pentru copii, ci devin tot mai importante pentru adultii de toate varstele, oferindu-le o sursa de conexiune sociala si provocare mentala."

Concluzii: studiul Universitatii Nihon deschide noi perspective asupra impactului jocurilor video asupra sanatatii mentale, sugerand ca, in doza moderata, acestea pot avea efecte benefice. Departe de a fi doar o distractie pentru copii, jocurile video par sa devina o sursa de bunastare mentala si sociala pentru toate categoriile de varsta.

Vezi si: Ferma de minat criptomonede.

Cautari asemanatoare: Jocurile video: Aliatul surprinzator pentru sanatatea mentala.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️