Se incarca...

Istoria leului

Publicat pe 21 Martie 2024

Istoria leului - Semnificatia numelui „leu” pentru moneda romaneasca.

Moneda nationala a Romaniei, „leul”, este mai mult decat o simpla unitate de schimb. Numele sau este o reflectare a istoriei si culturii natiunii. In acest articol, vom explora in detaliu semnificatia numelui „leu” si cum a ajuns acesta sa fie moneda oficiala a Romaniei.

Inceputurile numelui „leu”

Pentru a descoperi originea numelui „leu”, trebuie sa ne intoarcem in timp, in secolul al XVII-lea. In acea perioada, principatele romane foloseau ca moneda de schimb talerii olandezi, cunoscuti si sub numele de „löwenthaler”.

Pe acesti taleri era gravat un leu rampant. Datorita acestei imagini si a pronuntiei dificile a cuvantului „löwenthaler”, romanii au inceput sa foloseasca termenul „leu” pentru a se referi la aceasta moneda. Chiar si dupa ce talerul olandez a fost inlocuit cu alte monede, termenul „leu” a continuat sa fie folosit ca o unitate de calcul imaginara.

Leul devine oficial

Leul a devenit moneda oficiala a romanilor pe 16 septembrie 1835, cand domnul tarii Romanesti, Alexandru Ghica (1834 – 1842), a instituit leul ca moneda a tarii, unitate teoretica de cont, fiind echivalentul a 60 de parale (moneda otomana).

Dupa Unirea Principatelor, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a incercat, fara succes, sa creeze o moneda nationala. In cele din urma, pe 22 aprilie 1867, leul a fost stabilit ca moneda nationala. Aceasta era o moneda bimetalica, cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur si avand 100 de diviziuni, denumite bani. La vremea respectiva un leu echivala cu un franc francez. Primele monede aveau gravate chipul Regelui Carol I.

Leul in perioada moderna

In perioada moderna, leul a trecut prin mai multe schimbari. In timpul Primului Razboi Mondial, leul a suferit o devalorizare semnificativa. In perioada interbelica, leul a fost stabilizat si a revenit la valoarea sa initiala. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, leul a suferit din nou o devalorizare semnificativa.

Dupa razboi, in perioada comunista, leul a fost supus unor reforme monetare majore. In 1947, a avut loc o reforma monetara in care leul a fost inlocuit cu leul nou, la o rata de 20.000 la 1. In 1952, a avut loc o alta reforma monetara, in care leul nou a fost inlocuit cu leul actual, la o rata de 100 la 1.

In perioada post-comunista, leul a continuat sa fie moneda oficiala a Romaniei. In 2005, a avut loc o alta reforma monetara, in care leul vechi a fost inlocuit cu leul nou, la o rata de 10.000 la 1.

Concluzie: astfel, numele „leu” al monedei romanesti nu este doar o denumire, ci un simbol al istoriei si culturii romanesti. Este un memento al trecutului nostru, o parte a prezentului nostru si un simbol al viitorului nostru. Acesta este un exemplu de cum o moneda poate fi mai mult decat o simpla unitate de schimb, poate fi o reflectare a identitatii unei natiuni.

Cautari asemanatoare: Istoria leului.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️