Se incarca...

Inteligenta artificiala istorie

Publicat pe 16 Martie 2024

Inteligenta artificiala istorie - Inteligenta artificiala, un concept care acum este omniprezent in lumea tehnologiei, are o data de nastere considerata „oficiala”: anul 1956. Acest an reprezinta momentul in care informaticianul remarcabil, John McCarthy, a introdus termenul de „inteligenta artificiala” publicului larg. A fost un moment de cotitura, un punct de referinta in istoria tehnologiei, cand inteligenta artificiala a fost recunoscuta oficial ca o disciplina de studiu in intreaga lume. Acest eveniment semnificativ a avut loc la Hanovra, un oras cunoscut pentru contributiile sale valoroase la stiinta si tehnologie. De atunci, inteligenta artificiala a continuat sa evolueze si sa se dezvolte, transformandu-se intr-o forta care modeleaza lumea in care traim astazi.

Cu toate ca inteligenta artificiala este adesea asociata cu anul 1956, povestea sa este mult mai vasta si mai complexa, depasind cu mult acest singur moment. Incepe in zorii civilizatiei, cand oamenii au inceput sa viseze la posibilitatea de a crea masini care sa gandeasca si sa actioneze ca ei. Aceasta poveste continua timp de secole, trecand prin numeroase succese si esecuri, fiecare aducandu-ne mai aproape de realizarea acestui vis.

Unul dintre aceste momente semnificative a fost crearea Perceptronului de catre Frank Rosenblatt. Acesta a reprezentat un pas important in dezvoltarea inteligentei artificiale, fiind primul model de invatare automata care putea fi antrenat pentru a recunoaste anumite tipuri de modele simple.

Apoi, au venit primele supercomputere, masini puternice care au permis cercetatorilor sa proceseze cantitati enorme de date si sa rezolve probleme complexe la viteze incredibile. Acestea au deschis calea pentru dezvoltarea ulterioara a inteligentei artificiale.

Un alt moment de cotitura a fost lansarea proiectului IBM Watson, un sistem de inteligenta artificiala capabil sa inteleaga limbajul natural si sa raspunda la intrebari intr-un mod similar cu cel uman. Watson a demonstrat potentialul enorm al inteligentei artificiale si a deschis calea pentru numeroase aplicatii in domenii precum medicina, finantele si educatia.

In prezent, ne aflam la noile frontiere ale inteligentei artificiale, cu modele precum ChatGPT care pot genera texte coerente si relevante pe baza instructiunilor primite. Acestea reprezinta viitorul inteligentei artificiale, cu potentialul de a transforma modul in care interactionam cu tehnologia si cu lumea inconjuratoare.

Asadar, povestea inteligentei artificiale este una lunga si fascinanta, plina de inovatii si descoperiri care ne-au adus mai aproape de visul de a crea masini care sa gandeasca si sa invete ca noi. Si, cu toate acestea, aceasta este doar inceputul. Cine stie ce ne rezerva viitorul?

Istoria inteligentei artificiale este o calatorie fascinanta prin timp

In zorii istoriei inteligentei artificiale, incercarea de a alcatui o cronologie completa si detaliata a evolutiei sale este o sarcina extrem de complexa. Aceasta implica o calatorie in timp, explorand epoci incredibil de indepartate si descoperind cum ideile si conceptele care au condus la inteligenta artificiala moderna s-au dezvoltat si au evoluat.

Este suficient sa spunem ca prima descriere a unui proces care poate fi atribuita intr-un fel inteligentei artificiale actuale dateaza din timpurile grecilor antici. Aici, ne referim la povestea lui Talos, relatata de celebrul poet Hesiod. Aceasta descrie de fapt crearea, de catre fiinta umana, a unei fiinte artificiale dupa chipul si asemanarea sa.

De-a lungul secolelor, au existat zeci, poate chiar sute de descrieri similare. Acestea, insa, nu au intrat in detaliile unor tehnologii sau procese mai specifice, ci au ramas la nivel de concepte si idei.

In plus, la acestea se adauga cateva experimente stiintifice care, uneori, s-au apropiat de a teoretiza ceva nu prea diferit de inteligenta artificiala contemporana. Aceste experimente au jucat un rol crucial in dezvoltarea si intelegerea conceptelor fundamentale care stau la baza inteligentei artificiale.

Astfel, istoria inteligentei artificiale este o calatorie fascinanta prin timp, plina de descoperiri si inovatii care au modelat si definit ceea ce intelegem astazi prin inteligenta artificiala.

Oamenii si-au imaginat conceptul de inteligenta artificiala inca din zorii timpurilor, visand la masini care pot gandi si actiona ca oameni. Cu toate acestea, abia la mijlocul secolului XX, aceste vise au inceput sa prinda forma si sa devina realitate.

Unul dintre cele mai faimoase exemple in acest sens este cel al lui Frank Rosenblatt. In 1957 Rosenblatt a introdus Perceptronul, un proiect care este considerat de multi experti din industrie ca fiind unul dintre primele exemple concrete de inteligenta artificiala.

Cu Perceptronul sau, Rosenblatt a dezvoltat un exemplu primordial de retea neuronala cu un singur strat. Acesta era un dispozitiv care, in teorie, ar fi trebuit sa poata indeplini sarcini si sa dezvolte idei originale, asemanatoare cu cele umane.

Din pacate, insa, Perceptronul nu a reusit sa indeplineasca asteptarile. S-a dovedit incapabil sa depaseasca cele mai elementare sarcini, reusind sa le indeplineasca numai dupa numeroase incercari esuate. Acesta a fost un adevarat fiasco, care a dus la o perioada de scepticism si dezamagire in domeniul inteligentei artificiale.

Din acest motiv, Frank Rosenblatt nu este amintit in istorie ca fiind inventatorul inteligentei artificiale. Desi contributia sa a fost semnificativa, inteligenta artificiala, asa cum o cunoastem astazi, s-a nascut oficial in 1956, la Conferinta Dartmouth, unde termenul a fost folosit pentru prima data.

Nasterea si dezvoltarea inteligentei artificiale

Primul sistem din istorie care a folosit inteligenta artificiala a fost introdus in anul 1955. Acest sistem, numit Logic Theorist, a fost dezvoltat de un duo format din politologul si sociologul Herbert Simon si informaticianul Allen Newell, cu ajutorul programatorului Clifford Shaw.

Este important de mentionat ca, in momentul in care Logic Theorist a fost creat, termenul „inteligenta artificiala” nu era inca in uz. De fapt, acest termen a fost introdus in anul urmator, 1956, de catre John McCarthy, in cadrul unui curs universitar, fapt mentionat in paragrafele anterioare.

Exista posibilitatea ca Logic Theorist sa fi fost primul program care functioneaza efectiv, capabil sa simuleze inteligenta umana pentru a rezolva diverse probleme. Acesta a reprezentat un pas semnificativ in evolutia inteligentei artificiale.

Cu toate acestea, aceasta descoperire extraordinara nu a avut impactul scontat. A generat mult mai putine consecinte decat s-ar fi putut imagina. Nu este o coincidenta ca anii '70 si '80 ai secolului trecut sunt adesea amintiti ca "iarna IA", o perioada in care progresul in domeniul inteligentei artificiale a incetinit considerabil.

Conceptul cunoscut sub numele de „inteligenta artificiala” a fost introdus pentru prima data in lumea academica in anul 1956, marcand inceputul unei noi ere in domeniul tehnologiei. Cu toate acestea, intr-o nota plina de ironie, primul sistem care a incorporat principiile inteligentei artificiale a fost dezvoltat cu un an mai devreme, in 1955. Acest sistem a reprezentat un punct de cotitura in istoria tehnologiei, deschizand calea catre inovatii care au remodelat modul in care traim si lucram astazi. Desi termenul de „inteligenta artificiala” a fost oficializat abia in 1956, radacinile sale se intind cu mult inainte, intr-o perioada in care ideea de a crea masini care sa gandeasca era doar un vis indraznet.

Unul dintre motivele principale ale stagnarii progresului in domeniul inteligentei artificiale a fost legat de limitarile tehnologice ale hardware-ului disponibil in acea perioada. In plus, o scadere semnificativa a finantarii a avut un impact negativ asupra rezultatelor cercetarii stiintifice, limitand astfel evolutia si dezvoltarea acestui domeniu.

Cu toate acestea, crearea, dezvoltarea si difuzarea primelor supercomputere au deschis calea catre o noua generatie de dispozitive cu o putere de calcul semnificativ mai mare. Aceasta a condus la o revenire a solutiilor bazate pe inteligenta artificiala, care au inceput sa fie din nou in centrul atentiei.

In aceasta perioada istorica, a fost dezvoltat algoritmul cunoscut sub numele de backpropagation sau error backpropagation. Acesta a jucat un rol crucial in dezvoltarea retelelor neuronale, fiind un instrument esential in procesul de invatare al acestora.

Odata cu sosirea noului mileniu, a inceput si proiectul IBM Watson. Acesta a permis crearea unui supercomputer capabil sa utilizeze inteligenta artificiala intr-un mod revolutionar si nemaivazut pana atunci.

IBM Watson este adesea mentionat ca un supercomputer QA, adica este specializat in furnizarea de raspunsuri la intrebari specifice. Acesta a devenit cunoscut publicului larg, inclusiv persoanelor fara experienta in domeniul tehnologiei, dupa ce a triumfat la celebrul show american Jeopardy! Acest succes a demonstrat potentialul enorm al inteligentei artificiale si a deschis calea catre noi posibilitati de utilizare a acesteia.

Prezentul si viitorul inteligentei artificiale

In prezent si in viitorul apropiat, inteligenta artificiala joaca un rol central in evolutia tehnologica si a societatii noastre. Intr-un ritm accelerat, IA a devenit un actor principal in era digitala in care traim. Conform unor studii recente, valoarea totala a pietei IA a atins un nivel impresionant, depasind 2 trilioane de dolari. Mai mult, se estimeaza ca aceasta valoare este pe cale sa se dubleze in urmatorii ani, subliniand astfel importanta si impactul semnificativ al IA in economia globala.

Recent, am asistat la o accelerare semnificativa in domeniul IA, in mare parte datorita dezvoltarii Large Language Models (LLMs). Aceste modele de invatare profunda, deja antrenate pe volume mari de date, permit masinilor sa inteleaga si sa genereze text intr-un mod natural, aproape uman.

Un exemplu notabil in acest sens este ChatGPT, un instrument de IA generativa, care se bazeaza pe o arhitectura LLM. Cu toate acestea, OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, nu a fost prima care a explorat potentialul modelelor de limba de dimensiuni mari.

De fapt, Google a fost un pionier in acest domeniu, avand deja in mana propriul LLM inca din 2017. Acest model a stat la baza generarii BERT, un algoritm specializat in interpretarea intrarilor de cautare ale utilizatorilor. Acesta a reprezentat un pas important in imbunatatirea interactiunii dintre oameni si masini, facilitand intelegerea si raspunsul la intrebarile specifice ale utilizatorilor.

Pana in momentul de fata, cel mai notabil model de IA este, fara indoiala, ChatGPT. Intr-un interval de timp relativ scurt, acesta a evoluat in mod remarcabil, devenind din ce in ce mai performant si capabil sa efectueze o multitudine de operatiuni diferite.

In aceasta perioada istorica, majoritatea gigantilor tehnologici la nivel international sunt deja implicati in dezvoltarea sau utilizarea unui sistem de IA sau Generative AI. Aceste solutii continua sa se dezvolte intr-un ritm accelerat, avand un impact vizibil asupra industriei.

Prin urmare, viitorul IA pare a fi unul prosper. Cu toate acestea, tocmai aceasta aparenta absenta a limitelor starneste ingrijorarea unui numar semnificativ de experti din domeniu.

Exista o teama reala ca inteligenta artificiala ar putea ajunge sa depaseasca inteligenta umana. Aceasta temere se refera la posibilitatea ca IA sa atinga asa-numita „singularitate tehnologica”, adica acel moment in care evolutia sa ar deveni pur si simplu de neoprit.

Vezi si: network marketing.

Cautari asemanatoare: Inteligenta artificiala istorie.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️