Se incarca...

Google denunta Microsoft la autoritatea antitrust a Uniunii Europene

Publicat pe 26 Septembrie 2024

Google denunta Microsoft la autoritatea antitrust a Uniunii Europene - Google a depus o plangere oficiala la Comisia Europeana, acuzand Microsoft de practici anticoncurentiale in cadrul pietei serviciilor cloud. Gigantul din Mountain View sustine ca Microsoft impune suprataxe companiilor care aleg sa utilizeze sistemul de operare Windows Server pe platformele cloud ale competitorilor, solicitand interventia autoritatilor europene pentru a sanctiona aceste practici.

Conflict intre gigantii tehnologici

Desi nu este prima confruntare intre marile corporatii tehnologice din SUA, un astfel de demers impotriva Microsoft, unul dintre principalii rivali ai Google pe piata cloud computing, atrage atentia. Holdingul Alphabet, care controleaza Google, a escaladat lupta pentru dominarea acestui sector aflat in plina expansiune, alaturi de alti jucatori mari precum Amazon Web Services si Microsoft Azure.

Potrivit lui Amit Zavery, director general al diviziei Google Cloud, Microsoft ar bloca in mod intentionat clientii europeni care doresc sa isi mute sarcinile de lucru pe alte platforme cloud. „Singura modalitate de a pune capat acestui abuz este interventia autoritatilor de reglementare, pentru a oferi utilizatorilor o alegere reala si pentru a asigura o concurenta echitabila”, a declarat Zavery intr-o conferinta de presa.

Suprataxe si actualizari de securitate

Principala acuzatie adusa Microsoft este impunerea unei suprataxe de 400% clientilor care doresc sa utilizeze Windows Server pe platforme terte. Mai mult, Google sustine ca utilizatorii Azure beneficiaza de actualizari de securitate mai rapide si mai frecvente, ceea ce ii avantajeaza fata de cei care aleg alte servicii cloud.

Daca aceste practici vor fi confirmate de Comisia Europeana, Microsoft ar putea fi sanctionata pentru abuz de pozitie dominanta. In acest moment, peste 70% dintre serverele din Europa ruleaza pe Windows Server, oferindu-i companiei din Redmond o pozitie de putere pe aceasta piata.

Implicatii financiare majore

Confruntarea are implicatii financiare semnificative pentru intreaga piata europeana de cloud computing, un sector care, potrivit unui studiu McKinsey din aprilie, creste anual cu 20%. De asemenea, Asociatia operatorilor de servicii cloud europeni (Cispe) estimeaza ca practici similare au costat companiile si institutiile guvernamentale europene peste un miliard de euro anual.

In iulie 2023, Microsoft a evitat o investigatie oficiala a Comisiei Europene prin plata a 20 de milioane de euro catre Cispe, care a retras o plangere antitrust. Cu toate acestea, acordul nu a inclus Google, Amazon sau Alibaba, ceea ce a mentinut conflictul deschis. Microsoft a reactionat la noile acuzatii printr-un comunicat scurt, acuzand Google ca a incercat, fara succes, sa influenteze Cispe: „Ne asteptam ca Google sa esueze si in fata Comisiei Europene, asa cum a esuat in fata companiilor europene.”

O batalie cu miza mare

Daca plangerea Google va fi acceptata de Comisia Europeana, Microsoft ar putea fi fortata sa isi modifice practicile si sa concureze in conditii echitabile pe piata cloud. In contextul precedentelor decizii luate de Comisie impotriva Microsoft, cum ar fi sanctionarea companiei pentru promovarea Microsoft Teams in defavoarea Slack, exista sanse ca autoritatile europene sa actioneze impotriva gigantului din Redmond.

In cazul unei decizii nefavorabile pentru Microsoft, amenzile ar putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri, avand in vedere importanta tot mai mare a serviciilor cloud pentru cresterea companiei. Piata cloud computing devine din ce in ce mai esentiala pentru viitorul industriei tehnologice, iar aceasta confruntare intre giganti ar putea avea un impact semnificativ asupra echilibrului fortelor in domeniu.

Vezi si: Google Street View: cum sa va protejati confidentialitatea eliminand imaginea casei dumneavoastra.

Cautari similare populare: Google denunta Microsoft la autoritatea antitrust a Uniunii Europene.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️