Se incarca...

Cum sa navighezi in sistemul juridic din Suceava

Publicat pe 19 Martie 2024

Cum sa navighezi in sistemul juridic din Suceava: un ghid pas cu pas pentru cei care se confrunta pentru prima data cu sistemul juridic.

Daca va aflati in situatia de a avea nevoie de asistenta juridica in Suceava, s-ar putea sa va simtiti coplesiti de complexitatea si birocratia sistemului juridic. In acest articol, va vom oferi un ghid pas cu pas pentru a va ajuta sa navigati in sistemul juridic din Suceava, indiferent daca sunteti reclamant, parat sau martor.

Identificati problema juridica

Pasul 1: identificati problema juridica. Inainte de a incepe orice demers juridic, trebuie sa stiti care este problema juridica pe care o aveti si care este domeniul de drept aplicabil. De exemplu, daca aveti un conflict cu vecinul dvs. privind o granita de proprietate, problema juridica este una de drept civil, iar domeniul de drept aplicabil este cel al dreptului proprietatii. Daca sunteti acuzat de o infractiune penala, problema juridica este una de drept penal, iar domeniul de drept aplicabil este cel al dreptului penal.

Cautati un avocat

Pasul 2: cautati un avocat. Dupa ce ati identificat problema juridica, urmatorul pas este sa cautati un avocat care sa va reprezinte si sa va apere interesele in fata instantei. Avocatii sunt profesionisti ai dreptului care au studiat si au dat examene pentru a obtine titlul de avocat si pentru a se inscrie in Baroul Suceava. Avocatii pot oferi consultanta juridica, pot redacta acte si contracte, pot negocia solutii amiabile si pot pleda cauze in fata instantelor de judecata.

Pentru a gasi un avocat potrivit pentru cazul dvs., puteti consulta lista avocatilor din Suceava, disponibila pe portalul european e-justice. Puteti cauta avocati dupa nume, specializare, localitate si dupa criteriile indicate pe aceasta pagina: Avocat Suceava. De asemenea, puteti cere recomandari de la prieteni, familie sau cunostinte care au avut experiente similare cu sistemul juridic.

Stabiliti o intalnire cu avocatul

Pasul 3: stabiliti o intalnire cu avocatul. Dupa ce ati gasit un avocat care vi se pare potrivit pentru cazul dvs., urmatorul pas este sa stabiliti o intalnire cu el sau ea pentru a discuta despre problema dvs. juridica. in general, avocatii percep un onorariu pentru prima consultantie, care poate varia in functie de complexitatea cazului si de experienta avocatului. inainte de a merge la intalnire, pregatiti toate documentele si dovezile pe care le aveti legate de problema dvs. juridica, cum ar fi contracte, facturi, fotografii, martori etc. De asemenea, pregatiti o lista de intrebari pe care doriti sa i le puneti avocatului, cum ar fi:

 • Ce sanse aveti sa castigati cazul?

 • Ce pasi trebuie sa urmati pentru a initia sau a va apara in proces?

 • Ce termene si proceduri trebuie sa respectati?

 • Ce costuri implica procesul (onorarii ale avocatului, taxe judiciare, expertize etc.)?

 • Ce riscuri si consecinte implica procesul (despagubiri, amenzi, pedepse etc.)?

Incheiati un contract de asistenta juridica cu avocatul

Pasul 4: incheiati un contract de asistenta juridica cu avocatul. Daca sunteti multumiti de raspunsurile avocatului si decideti sa colaborati cu el sau ea pentru cazul dvs., urmatorul pas este sa incheiati un contract de asistenta juridica cu avocatul. Acest contract este un act juridic care stabileste drepturile si obligatiile partilor, precum si modalitatea de calcul si de plata a onorariului avocatului. Contractul de asistenta juridica trebuie sa fie incheiat in scris si sa fie semnat de ambele parti. De asemenea, contractul trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:

 • Datele de identificare ale partilor (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliu etc.);

 • Obiectul contractului (problema juridica pentru care se solicita asistenta avocatului);

 • Modul de prestare a serviciilor juridice (consultanta, redactare de acte, reprezentare in instanta etc.);

 • Onorariul avocatului (suma fixa, procentuala sau orara, modalitatea de plata, termenele de plata etc.);

 • Clauze speciale (confidentialitate, raspundere, reziliere etc.).

Urmati indicatiile avocatului

Pasul 5: urmati indicatiile avocatului. Dupa ce ati incheiat contractul de asistenta juridica cu avocatul, urmatorul pas este sa urmati indicatiile avocatului si sa colaborati cu el sau ea pentru buna desfasurare a procesului. Avocatul va va informa despre pasii pe care trebuie sa ii faceti, cum ar fi:

 • Depunerea sau primirea cererii de chemare in judecata;;

 • Depunerea sau primirea intampinarii;

 • Depunerea sau primirea probelor;

 • Participarea la termenele de judecata;

 • Respectarea hotararilor judecatoresti.

De asemenea, un avocat va va reprezenta si va va apara interesele in fata instantei, pledand cauza dvs. si formuland cereri si contestatii. In tot acest timp, aveti dreptul sa comunicati cu avocatul dvs. si sa ii solicitati informatii si lamuriri despre stadiul procesului.

Speram ca acest ghid v-a fost util si v-a oferit o imagine clara despre cum sa navigati in sistemul juridic din Suceava.

Cautari asemanatoare: Cum sa navighezi in sistemul juridic din Suceava.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️