Se incarca...

Accidentul Vascular Cerebral

Publicat pe 11 Aprilie 2024

Accidentul Vascular Cerebral (AVC), cunoscut si sub numele de atac cerebral, este o afectiune medicala grava care se produce atunci cand fluxul sanguin catre o parte a creierului este intrerupt sau redus, provocand o lipsa de oxigen si nutrienti pentru celulele cerebrale. In absenta oxigenului, celulele incep sa moara in cateva minute, ceea ce poate duce la consecinte grave, inclusiv dizabilitate permanenta sau deces.

Tipuri de AVC

Exista doua tipuri principale de AVC: ischemic si hemoragic.

  • AVC Ischemic: este cel mai comun tip de AVC si apare atunci cand un vas de sange care furnizeaza sange la creier este blocat, de obicei, de un cheag de sange. Acesta poate fi rezultatul unei conditii cunoscute sub numele de ateroscleroza, unde depunerile de grasime ingusteaza si blocheaza vasele de sange.

  • AVC Hemoragic: acest tip de AVC se intampla cand un vas de sange din creier se rupe sau se scurge. Anevrismele cerebrale sau hipertensiunea arteriala neregulata sunt cauze comune ale AVC-ului hemoragic.

Simptomele AVC

Simptomele AVC pot varia in functie de tipul de AVC si de zona creierului afectata, dar exista semne comune de recunoastere:

  • Slabiciune brusca sau amorteala a fetei, bratelor sau picioarelor, in special pe o parte a corpului;

  • Confuzie, dificultate in vorbire sau intelegere;

  • Probleme de vedere la unul sau ambii ochi;

  • Dificultati de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;

  • Dureri de cap severe fara cauza cunoscuta.

Diagnosticare si tratament accident vascular cerebral

Diagnosticarea AVC-ului implica evaluarea simptomelor, examinari fizice si teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pentru a identifica tipul si localizarea AVC-ului. Tratamentul depinde de tipul de AVC si poate include medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sange, interventii chirurgicale pentru repararea sau indepartarea surselor de hemoragie sau terapie pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange.

Recuperarea dupa AVC

Recuperarea dupa AVC este un proces pe termen lung care poate include terapie fizica, ocupationala si logopedica pentru a ajuta pacientii sa-si recastige abilitatile pierdute si sa-si imbunatateasca calitatea vietii. Suportul familiei si al grupurilor de suport este esential in acest proces.

Preventia AVC

Preventia AVC include controlul factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, fumatul si consumul excesiv de alcool. Un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate, poate reduce semnificativ riscul de AVC.

Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala si necesita interventie imediata. Recunoasterea rapida a simptomelor si tratamentul prompt pot salva vieti si pot limita daunele pe termen lung. Pentru mai multe informatii detaliate si recomandari personalizate, este esential sa consultati un specialist medical.

Vezi si: carii dentare.

Cautari asemanatoare: Accidentul Vascular Cerebral.

© Toate drepturile rezervate 💪 ION STIE 👍 Acest material nu poate fi publicat, transmis, rescris sau redistribuit fara permisiune.

ION STIE

Copyright © ION STIE by Atodirese Web Design ❤️